Jestem tu nowicjuszem więc mogę zadać przez przypadek kilku głupich pytań
![Confused :?](./images/smilies/icon_confused.gif)
Mam pytanko i prośbę odnośnie obrobki fotek w RAW - temat jest wielokrotnie poruszany na forach, googlach itp, ale mam parę konkretnych pytań. W samym RAWie robię zdjęcia już kilkanaście długich miesięcy, ale kilka rzeczy jest dla mnie "tabu".
Podstawowe rzeczy w DPP są jasne, w CameraRaw już z tym nieco gorzej. Oczywiście metoda prób i błędów jest najlepsza, ale trzeba wiedzieć czego szukać...
Mam więc kilka pytań (głównie do CameraRaw bądź podobnych programów mających podobne suwaki):
1. krzywe i ich modyfikacja - czy znacie jakiś dobry link opisujący pracę krzywymi
2. wyostrzanie w CameraRaw - o ile w DPP jest suwak 0-10 to w CameraRaw nie moge uzyskać podobnej ostrości jak w DPP
3. praca z suwakiekm WB i tint w CameraRaw - inne efekty WB i nasycenia kolorów niż w DPP
4. odszumianie w CameraRaw - w DPP sprawa jest prosta, w CameraRaw zdjęcia od początku są odszumione jakby - wg mnie wygląda to lepiej ale jakoś nie mogę zrozumieć zasady działania tego, że surowe zdjęcie w RAW jest w DPP naprawdę surowe a w CameraRaw jakby już było automatycznie obrobione
Jeśli to ma znaczenie to mam 7D, PS CS5 i Cameraraw 3.3.
Bardzo prosze o sugestię i bardzo chętnie poczytam nadesłane linki (sam jakoś nie mogę dobrze tego wygoglować)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Dzięki z góry
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)