Uff i ostatnia część, najwięcej zdjęć.
Po pokonaniu granicy Egipsko - Izraelskiej przez długie kilometry nie ma innych widoczków niż takie.
Krajobraz się zmienia z jednej strony dopiero przy morzu martwym, po drugiej stronie morza martwego widać góry Jordanii.
Nad morzem martwym jest sporo kurortów spa, jak by ktoś nie wiedział to jest właśnie to słone morze w którym można sobie leżeć na powierzchni wody.
Przykładem będę ja, jedyne zdjęcie na którym mnie tu będzie widać
Slumsy na "przedmieściach" Jerozolimy.
Widok z Góry Oliwnej na samo centrum Jerozolimy
Szara kopuła po lewej to Bazylika Grobu Świętego.
Złota po prawej to według muzułmanów, miejsce w którym Mahomet wstąpił do nieba, a mniej więcej po środku za tymi drzewami jest żydowska Ściana Płaczu.
Na dole cmentarz żydowski, złote kopuły to Cerkiew Marii Magdaleny.
Kawałek muru który otaczał i nadal otacza stare miasto, zbudowany w 1538 przez tureckiego sułtana Sulejmana.
Na tych zdjęciach powyżej też widać mur.
Film "Kingdom of Heaven" zdeczko przesadzili
Plac naprzeciw Ściany Płaczu.
No i sama Ściana Płaczu. Pozostałość po świątyni jerozolimskiej.
Uliczki Jerozolimy
Wierzącym chyba nie trzeba tłumaczyć, dla nie wierzących info że to ulica na której odbyła się droga krzyżowa Jezusa, a rzymska V - oznacza piątą stację. Nic szczególnego tam nie ma, na tej ulicy jest tylko bazar, wszędzie handlują czym sie da.
Stacja VII
W środku Bazyliki Grobu Świętego.
Wejście do samego (domniemanego) grobu. Nie pozwolono robić zdjęć w środku, niestety zabierali aparaty przy wejściu.
Płyta z grobu Jezusa, ta jest ponoć potwierdzona że jest prawdziwa.
Nie wiem co tu było, przewodnik za szybko pędził i nic nie powiedział
Uliczki
W drodze do Betlejem, widok na mur bezpieczeństwa zbudowany przez żydów, aby uniemożliwić przedostawanie się terrorystów z terenu autonomii palestyńskiej.
Widok na bazylikę którą zbudowano w miejscu gdzie stała stajenka i narodził się Jezus.
Wejście jest niezbyt okazałe
W środku tak jak w każdym kościele, przepych złotych wiszących, stojących i leżących przedmiotów, więc zdjęć nie ma co zamieszczać. Pod samym ołtarzem znajduje się wejście do Groty Narodzenia.
I to jest ponoć dokładnie to miejsce w którym narodził się Jezus.
THE END
a tutaj oczywiście link do większych fotek
>>> KLIK <<<